Ο Νίκος ΑνώγηςΒιογραφικό Σημείωμα

Πνευματική Παραγωγή

Γνώμες - Κρίσεις

Ειδικές Διακρίσεις

Φωτογραφίες

Γνώμες - Κρίσεις για το έργο του
(Είπαν για το Νίκο Ανώγη)

Gaston Aufrere (Γάλλος ελληνιστής)

«Πιστεύω ότι ο Νίκος Ανώγης ύψωσε την ποίησή του σε ένα καινούριο επίπεδο. Ήδη ποιητής, με όλη τη σημασία του όρου, εδώ μου φαίνεται ολοκληρώνεται τελειότερα, πληρέστερα». (συλλογή «Αδελφέ μου Άνθρωπε»)Gaston Aufrere (Γάλλος ελληνιστής)

«Ο ρυθμός του στίχου του είναι μια μουσική που την έκανε σχεδόν προσωπική μέσα από την οποία ο Νίκος Ανώγης, σαν το μεγάλο ποιητή Βερλαίν, προσπαθεί να εκφράσει την αίσθηση του ανείπωτου έναντι της σύγχρονης και αιώνιας συνείδησης, της οποίας, η εικόνα είναι περισσότερο αληθινή, περισσότερο πραγματική και πιο υλιστική μέσα σε μια πνευματική διάσταση». (συλλογή «Μάνα με τ’ άρωμα μιλάς και τη σιωπή»)Isabelle Maratou-Argyrakis (καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Mons Γαλλίας, πνευματικός άνθρωπος), μας έγραψε, μεταξύ άλλων:

«Το έργο σας «Βαθύ κόκκινο στο βαθύ γαλάζιο», μου επιβλήθηκε με τον τίτλο του, ώστε έσπευσα να το διαβάσω. Και διαβάζοντάς το, φοβήθηκα τόσο πολύ τον πόλεμο κι αγάπησα τόσο πολύ την ειρήνη. Η συνεχής σας αναζήτηση της γνώσης και οι βιωματικές σας εμπειρίες, έχουν στήσει στο πιο πάνω μυθιστόρημά σας, ένα πραγματικά χαριτωμένο και αρμονικό χορό, ώστε μ’ ανάγκασαν να συγχορεύσω με τη μουσική υπόκρουση του δικού σας υψηλού στοχασμού».Ντίνος Βλαχογιάννης (λογοτέχνης-κριτικός)

«Μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι κάθε παρουσία του Νίκου Ανώγη είναι κι ένα βήμα στην ανοδική πορεία του…».Γιώργος Πετρόπουλος (κριτικός λόγου και τέχνης)

«Ναι, οι κρινοδάκτυλες Μούσες καταξίωσαν με τα σεπτά τους δώρα τον ποιητή και στοχαστή Νίκο Ανώγη για να μας μεταφέρει με τον χαρισματικό ποιητικό του λόγο στις ανώτερες πνευματικές σφαίρες και γι’ αυτό είμαστε υπόχρεοι».Τίτη Σκάρου (πνευματικός άνθρωπος), διαβάζοντας αυτό το μυθιστόρημα είπε:

«Από τις πρώτες σελίδες του μυθιστορήματος του Νίκου Ανώγη, μπαίνεις στο πνεύμα και τη φιλοσοφία των κλασικών βιβλίων της ρωσικής λογοτεχνίας».Μαρία Πατσαλή (ποιήτρια), για το μυθιστόρημα αυτό μας είπε:

«Το μυθιστόρημα του Νίκου Ανώγη μου θύμισε τη λογοτεχνική γραφή και τα φιλοσοφικά μηνύματα του μεξικανού συγγραφέα Μαρκές».Δημήτρης Σιατόπουλος για το βιβλίο του Νίκου Ανώγη «Ηχούς ανασασμοί»

«Η δημιουργία του, αντλημένη από τον αισθηματικό κόσμο, σε μια εμπνευσμένη διαπλοκή και με τον περιρρέοντα κοινωνικό χώρο, «αφηγείται» την περιπέτεια του χρόνου. Σε στροφές γεμάτες αδρό στοχασμό και γόνιμες αναζητήσεις. Δεν ονειροδρομεί, σε παραληρήματα συναισθηματικών απιθανοτήτων. Κατευθύνεται στον άνθρωπο. Και στις μεγάλες της ζωής προσεγγίσεις. Με τη βαθιά πίστη σε μια ιδανική παγκοσμιότητα».