ΔοκίμιαΑναδρομές στον ξένο μόχθο

Πνευματικές δοκιμιακές τριλογίες

Σπουδή επάνω στην ποίηση του Ρουμάνου ποιητή Νικήτα Στανέσκου

Πνευματικές δοκιμιακές τριλογίες

(Μικρό απόσπασμα από παρουσίαση του ΝΙΚΟΥ ΑΝΩΓΗ σε ειδική εκδήλωση της 21-3-2000)Ως γνωστόν, η καλλιέργεια του πνεύματος είναι η πιο βασική, η πιο γόνιμη υπηρεσία σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης ζωής. Ο Νίκος Ανώγης είναι λειτουργός μιας τέτοιας υπηρεσίας, μιας τέτοιας ιερής αποστολής. Έχει τη δύναμη να αφυπνίζει τις υγιείς, ζωντανές δυνάμεις του τόπου μας, γιατί σε όλη τη δράση του είναι ένας καταφανώς ανθρωπιστής στην απολυτότητά του, στην πιο καθάρια του μορφή. Ένας αυθεντικός ανθρωποκεντρικός Έλληνας εκφραστής - δημιουργός.

Εμφορούμενος από έντονη φιλομάθεια, εντρύφησε στα συγγράμματα των αρχαίων Ελλήνων κλασικών, ανέβηκε τις βαθμίδες της Γνώσης, κατέστη ένας σοφός. Ένας σοφός όμως, που έθεσε εαυτόν στον ευγενικό αγώνα ανύψωσης του πνευματικού επιπέδου των συνανθρώπων του. Ένας σοφός που συστρατεύθηκε για τη δόξα της Ελλάδος. Από την παρακαταθήκη αυτή του κεκτημένου αθάνατου ελληνικού λόγου προσφέρει αφείδωλα, τα «ψήγματα χρυσού» της ευρυμάθειάς του, δίνοντας απ’ το περίσσευμα της γνήσιας ελληνοπρεπούς καρδιάς του. Οι άνθρωποι του Πνεύματος είναι αστέρες, χύνουν φως. Ο Λόγος διαχέεται, σκορπίζεται, πέφτει στο χωράφι της ψυχής και αναγεννά και άγει προς τη θέωση τον ταπεινό άνθρωπο.

Όμως για να τεκμηριώσουμε τα προλεχθέντα, ας ενωτισθούμε τα λόγια του τιμωμένου: «Η Ποίηση είναι το λειτούργημα που στρώνει τα μηνύματα για να περάσει ο άνθρωπος». Ο ίδιος, φιλοσοφώντας, θα μας πει: «Ο Λογοτέχνης έλκει τον αναγνώστη πέρα απ’ τα ανθρώπινα: στα δογματικά. Στη σφαίρα του θείου, της Δύναμης που στέκει πάνω απ’ όλα, και πέρα απ’ όλα τα γήινα και υπαρκτά. Ο Λογοτέχνης, μας περνά στο τέλειο και στην αιωνιότητα...». Αυτό ακριβώς επιδιώκει ο Νίκος Ανώγης. Στο έργο του δεν είναι προσωποκεντρικός, δεν αναλώνεται σε απέραντες συναισθηματικές εξωτερικεύσεις. Στόχος του είναι ν’ αφήνει πνευματική υποθήκη στους αναγνώστες τις υψηλές αξίες της ζωής, ως συγγραφέας που στοχάζεται δημιουργικά, εποικοδομητικά, γνήσια ελληνικά.


ΜΑΡΩ ΑΡΧΟΝΤΗ - ΒΙΓΛΗ
Φιλόλογος, Ποιήτρια, Δοκιμιογράφος