ΜελέτεςΤο ερωτικό στοιχείο στην ποίηση του Ν. Στασινόπουλου

Το ερωτικό στοιχείο στην ποίηση του Ν. Στασινόπουλου
(Αθήνα 1984)

ΜΕΛΕΤΗ: ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΑΝΩΓΗ
(Ανάτυπο από το περιοδικό ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
τεύχος 18ον Νοέμβρη – Δεκέμβρη 1984)


Απόσπασμα


Είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσει κανείς αν ο έρωτας σαν ανθρώπινο αίσθημα προηγήθηκε της θεογονίας, των αρχαίων Ελλήνων, κυρίως του Ομήρου και του Ησίοδου, ή κι ακόμα παλαιότερων παραδόσεων των αρχαίων Ασσυρίων και Φοινίκων και των λατρευτικών εκ- δηλώσεων, όσες διασώθηκαν μέχρι σήμερα.

Στους παλαιότερους μύθους της ελληνικής μυθολογίας, ο Έρωτας παρουσιάζεται σαν προσωποποίηση της δύναμης που αναπαράγει τα πάντα. Είναι αυτός που γεννήθηκε από το πρωταρχικό χάος. Θεός και προσωποποίηση του έρωτα.

Από νεώτερους μύθους μαθαίνουμε πως ο Έρωτας ήταν γιός του Θεού του πολέμου Άρη και τη Θεάς του έρωτα και της ομορφιάς Αφροδίτης.

Κατά τον Ησίοδο το μεγάλο ποιητή της Θεογονίας, ο Έρωτας γεννήθηκε ταυτόχρονα με τη Γαία και εκείνος που συνένωσε τα διάσπαρτα πρωταρχικά στοιχεία, από τα οποία γεννήθηκαν αργότερα όλες οι ζωντανές υπάρξεις, οι Θεοί, οι άνθρωποι, και τα ζώα.

Στον Έρωτα δεν μπορεί κανείς να αντισταθεί. Κυριαρχεί σε όλα και παντού. Πετά στα ύψη με τα χρυσά φτερά του, οπλισμένος με το τόξο του και τα βέλη, διαλέγει τα θύματά του κι’ όποιος λαβωθεί από αυτόν, του υποτάσσεται κι’ ας φέρνει ο Έρωτας χαρές ή λύπες ή και τα δυο μαζί.

Ο Δίας ξέροντας την παντοδυναμία του Έρωτα και γνωρίζοντας πως και ο ίδιος ήταν ανίκανος να αντιμετωπίσει τα βέλη του, αποφάσισε να τον εξοντώσει αμέσως μετά τη γέννησή του. Η μητέρα του Έρωτα όμως, η Θεά Αφροδίτη, έκρυψε το μικρό Θεό σ’ ένα πυκνό δάσος μακριά από το μάτι του Δία και τον εμπιστεύθηκε σε δύο άγριες λέαινες.

Αργότερα, μεγάλος πια ο Έρωτας, γύρισε στον Όλυμπο, όπου ο θρόνος του Δία και η κατοικία των Θεών κι’ όλοι οι Θεοί τον δέχτηκαν με μεγάλη χαρά, για τη χάρη του και την ομορφιά του. Από τότε έγινε σύντροφος και ο μεγαλύτερος βοηθός της Θεάς Αφροδίτης σε ερωτικά θέματα και θέματα αγάπης, Ήταν πάρα πολύ απασχολημένος με πολύ δουλειά και πολλές ερωτικές υποθέσεις. Τον συναντούσες στη ζωή, σχεδόν του κάθε Θεού και του κάθε ανθρώπου. Το ερωτικό του πάθος ήταν αδάμαστο. Χωρίς την βοήθεια του Αντέρωτα που ήταν αδελφός του, ούτε ο ίδιος ο Έρωτας δεν μπορούσε να δαμάσει το δικό του ερωτικό πάθος.